WYCIECZKI DLA SENIORÓW
WYCIECZKA DO POLSKI PÓŁNOCNEJ – POMORZE, WARMIA, MAZURY, PODLASIESPF Seniorzy Västerhaninge – Wrzesień 2015
NASZA WESOŁA DRUŻYNA
























Śniadanie w hotelu
– bufet
Lunch na Helu
– filet smażony z dorsza z frytkami i surówką
– lody, kawa, sok
Biesiada kaszubska
– zupa musztardowa
– pieczeń
– smażone śledzie
– pierogi
– surówki, dodatki
– ciasto domowe
– kaszubska woda z ogórków
– kawa lub herbata
– piwo lub wino
Hotel w gotyckiej kamienicy


Co widzieliśmy…
– Główne Miasto w Gdańsku
– Kościół Mariacki
– ulica Długa
– Długi Targ
– Fontanna Neptuna
– Ratusz Głównego Miasta
– Dwór Artusa
– ulica Mariacka
– Wielka Zbrojownia
– ulica Piwna
– Długie Pobrzeże
– sklepiki z bursztynem
Hotel w starych koszarach


REJS Z NYNÄSHAMN DO GDAŃSKA
Ale się najadłem. Chyba będą
musieli mnie znieść z tego
promu.
Jakie dobre jedzenie!
A jakie duże porcje!
Trochę boję się
tej Polski…
Ciekawe, co nas
tu czeka…
Dobrze, że zobiłem
korespondencyjny kurs
karate
W 3 godziny zrobiłem
dzienny limit kroków
Ostatni raz tyle
chodziłem w Rzeszowie
w 1977
Super hotel
nam wybrali!
Pyszne
jedzenie!
Gdańsk jest
super!

Kolacja na promie
– sałatka z łososiem marynowanym w koperku, szpinakiem, jajkiem i dressingiem Dijon
– befsztyk w sosie bearnaise, krokiety ziemniaczane i jarzyny
– wiśnie marynowane w Brandy i lody
Śniadanie na promie
– bufet
Lunch na promie
– kotlet schabowy z dodatkami
Przerwa kawowa w sercu Gdańska
– tarta owocowa
– kawa lub herbata
Kolacja – kuchnia gdańska
– śledzik bałtycki w śmietanie
z chlebem własnego wypieku podany
– wyborny krem z groszku z prażoną
dynią podany
– kotlet grubo szarpany na grzybach podany z ziemniakami i sałatą wiosenną
– ciasto domowe ze śliwkami
– woda, kawa lub herbata
Co robiliśmy…
– płynęliśmy statkiem na Półwysep Helski
– spacerowaliśmy po Helu
– spacerowaliśmy po plaży
– zażywaliśmy tabaki
– uczyliśmy się kaszubskiego alfabetu
– biesiadowaliśmy
– uczyliśmy się tańca kaszubskiego

Pięknie
tutaj!
Cudowne
plaże!

Kiedy będzie
tabaka?
Pycha!
Nareszcie niosą
piwo!
Łatwy ten kaszubski alfabet!
To je krótczi, to je dłëdżi, to kaszëbskô stolëca.
To są basë, to są skrzëpczi, to òznôczô Kaszëba


Co robiliśmy…
– spacerowaliśmy po
Bydgoskiej Wenecji
– zwiedzaliśmy Stare Miasto w Bydgoszczy
– zwiedzaliśmy tajną fabrykę prochu z II wojny światowej
DAG Fabrik Bromberg
– degustowaliśmy lokalną nalewkę
– upiekliśmy toruńskie pierniki
– smakowaliśmy polską kuchnię



Nareszcie chwila
odpoczynku
Po powrocie
dieta!
A ja jeszcze
większego!
Bardzo
smaczne!
Ja zrobię takiego
dużego piernika!
I zjadłam takie
wielkie ciastko!
Miło tutaj.
Zupełnie jak
w domu...
Proszę nie
wyjadać ciasta!
Już chyba nie dam
rady!
Ugniataj, ugniataj!
Musimy być lepsze
od chłopaków!
Nieźle mi idzie!
Śniadanie w hotelu
- bufet
Przerwa kawowa w Bydgoskiej Wenecji
- pleśniak, kawa lub herbata
Lunch na Rynku w Bydgoszczy
- kotlet de volaille podawany z ziemniakami puree i surówką
- ciasto marchewkowe, kawa, woda
Przerwa kawowa
w Muzeum Toruńskiego Piernika
- pierniki toruńskie, nalewka, kawa, herbata
Kolacja po toruńsku
- morszczuk w galarecie
- karkówka pieczona w sosie własnym z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą
- sałatka owocowa
- woda, soki, kawa lub herbata







Śniadanie w hotelu - bufet
Lunch w Toruniu
- pierś z kurczaka w sosie serowym, ziemniaki zapiekane z ziołami, surówka
- szarlotka, kawa, sok
Przerwa kawowa w skansenie
- kawa i ciasteczka żurawinowe
Przerwa kawowa w Wojnowie
- bus café
Kolacja w Rucianem-Nidzie
- zimne zakąski
- zupa grzybowa
- filet rybny w sosie śmietanowo - porowym, ziemniaki, surówka
- kruche babeczki z jagodami
- woda, kawa lub herbata
I tak w wyniku
splądrowania miast polskich
przez wojska szwedzkie w XVII wieku,
dzieła Kopernika trafiły do Uppsali
Vivat Gustaw II Adolf!
Vivat Karol X Gustaw!
Nie do wiary!
Kto był niegrzeczny
ten siada na osiałka
I co?
Że niby ja nie dam rady?



Hotel nad jeziorem
w Rucianem-Nidzie
Co robiliśmy…
– spacerowaliśmy po Toruniu
- zwiedzaliśmy dom Mikołaja Kopernika
- sprawdzaliśmy niewinność przy Toruńskiej Krzywej Wieży
- zwiedzaliśmy klasztor starowierców w Wojnowie
Co robiliśmy…
- spływaliśmy tratwami po Biebrzy
- grillowaliśmy polską kiełbasę
- degustowaliśmy swojskie wędliny
- spacerowaliśmy po biebrzańskich mokradłach
- podziwialiśmy zachód Słońca nad jeziorem


Stać!
Holger został na brzegu!
Przepraszam,
kiedy będzie kiełbasa?
To był wspaniały dzień...
A ja sobie siedzę
a inni wiosłują 🙂
Kawa najlepiej
smakuje na dachu
Wycieczka,
za mną!




Śniadanie w hotelu
- bufet
Lunch na tratwach
- kiełbasa z grilla, swojskie wędliny
- kawa, herbata, ciasteczka
Przerwa kawowa w Parku Narodowym
- bus café
Kolacja w Rucianem-Nidzie
- zimne zakąski
- rosół z domowym makaronem
- roladki wieprzowe faszerowane grzybami, ziemniaki, surówki
- ciasta domowe
- woda, kawa lub herbata
Co robiliśmy…
- karmiliśmy zwierzaki
- zwiedzaliśmy główną kwaterę Hitlera
- słuchaliśmy koncertu organowego w
Świętej Lipce
- nocowaliśmy na zamku


A po co mi
te kijki!
Takie schodki
to ja mogę
przeskoczyć
Leżeć!
Nie myśl sobie,
że wezmę cię do Szwecji
Tego koncertu
nie zapomnę nigdy!



Nocleg na Zamku w Reszlu

Śniadanie w hotelu
- bufet
Lunch w Mikołajkach
- pierogi ze szczupakiem i boczkiem
- kawa, herbata, sok
- naleśniki z powidłami i bitą śmietaną
Przerwa kawowa w Wilczym Szańcu
- ciasto czekoladowe, kawa
Kolacja na Zamku w Reszlu
- żurek z białą kiełbasą i jajkiem
- udo kaczki pieczone z jabłkami z kopytkami i żurawiną
- śliwki "pod pierzynką" z brandy
- woda, kawa lub herbata

WIZYTA U BABEK ZIELAREK
Co robiliśmy…
- zdobyliśmy wieżę na Zamku w Reszlu
- spacerowaliśmy po Reszelu
- odwiedziliśmy Lidzbark Warmiński
- jedliśmy na Zamku w Lidzbarku
- uczyliśmy się o ziołach od Babek Zielarek
- degustowaliśmy zupę z pokrzyw przygotowaną na ognisku
- wyłoniliśmy mistrzynię w rzucie kaloszem do celu
- degustowaliśmy nalewki i potrawy wegetariańskie nad samym jeziorem
- podziwialiśmy warmińskie krajobrazy
- oglądaliśmy ziołowy ogródek
- biesiadowaliśmy do wieczora
- popijaliśmy nalewki
- smakowaliśmy warmińską kuchnię
- nocowaliśmy w agroturystykach u gospodarzy


Pierwszy u góry!
Magiczne
miejsce
Ja dostałem taki
wielki klucz, że
mógłbym go
używać jako
maczugi
Rewelacja!
Tego się nie
spodziewałem
To tam?
Chodźcie wszyscy!
Musicie zobaczyć nasz
pokój! Mamy trzy
piętra, 15 okien i 35
stopni.
Skóry na podłodze.
Jeszcze nigdy nie
spaliśmy w takim
wielkim pokoju
Bierzemy po
żubrówce?
Po co mówiłam, że
jestem na
diecie...
Dzień 1
Gdańsk
Co widzieliśmy…
– Główne Miasto w Gdańsku
– Kościół Mariacki
– ulica Długa
– Długi Targ
– Fontanna Neptuna
– Ratusz Głównego Miasta
– Dwór Artusa
– ulica Mariacka
– Wielka Zbrojownia
– ulica Piwna
– Długie Pobrzeże
– sklepiki z bursztynem
Hotel w starych koszarach
REJS Z NYNÄSHAMN DO GDAŃSKA
Kolacja na promie
– sałatka z łososiem marynowanym w koperku, szpinakiem, jajkiem i dressingiem Dijon
– befsztyk w sosie bearnaise, krokiety ziemniaczane i jarzyny
– wiśnie marynowane w Brandy i lody
Śniadanie na promie
– bufet
Lunch na promie
– kotlet schabowy z dodatkami
Przerwa kawowa w sercu Gdańska
– tarta owocowa
– kawa lub herbata
Kolacja – kuchnia gdańska
– śledzik bałtycki w śmietanie
z chlebem własnego wypieku podany
– wyborny krem z groszku z prażoną
dynią podany
– kotlet grubo szarpany na grzybach podany z ziemniakami i sałatą wiosenną
– ciasto domowe ze śliwkami
– woda, kawa lub herbata
Dzień 2
KASZUBSKI
Co robiliśmy…
– płynęliśmy statkiem na Półwysep Helski
– spacerowaliśmy po Helu
– spacerowaliśmy po plaży
– zażywaliśmy tabaki
– uczyliśmy się kaszubskiego alfabetu
– biesiadowaliśmy
– uczyliśmy się tańca kaszubskiego
Śniadanie w hotelu
– bufet
Lunch na Helu
– filet smażony z dorsza z frytkami i surówką
– lody, kawa, sok
Biesiada kaszubska
– zupa musztardowa
– pieczeń
– smażone śledzie
– pierogi
– surówki, dodatki
– ciasto domowe
– kaszubska woda z ogórków
– kawa lub herbata
– piwo lub wino
Dzień 3
TORUŃ I BYDGOSZCZ
Co robiliśmy…
– spacerowaliśmy po
Bydgoskiej Wenecji
– zwiedzaliśmy Stare Miasto w Bydgoszczy
– zwiedzaliśmy tajną fabrykę prochu z II wojny światowej
DAG Fabrik Bromberg
– degustowaliśmy lokalną nalewkę
– upiekliśmy toruńskie pierniki
– smakowaliśmy polską kuchnię
Hotel w gotyckiej kamienicy
Śniadanie w hotelu
– bufet
Przerwa kawowa w Bydgoskiej Wenecji
– pleśniak, kawa lub herbata
Lunch na Rynku w Bydgoszczy
– kotlet de volaille podawany z ziemniakami puree i surówką
– ciasto marchewkowe, kawa, woda
Przerwa kawowa
w Muzeum Toruńskiego Piernika
– pierniki toruńskie, nalewka, kawa, herbata
Kolacja po toruńsku
– morszczuk w galarecie
– karkówka pieczona w sosie własnym z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą
– sałatka owocowa
– woda, soki, kawa lub herbata
Dzień 4
TORUŃ I JEZIORA MAZURSKIE
Co robiliśmy…
– spacerowaliśmy po Toruniu
– zwiedzaliśmy dom
Mikołaja Kopernika
– sprawdzaliśmy niewinność przy Toruńskiej Krzywej Wieży
– zwiedzaliśmy klasztor starowierców w Wojnowie
Śniadanie w hotelu – bufet
Lunch w Toruniu
– pierś z kurczaka w sosie serowym, ziemniaki zapiekane z ziołami, surówka
– szarlotka, kawa, sok
Przerwa kawowa w skansenie
– kawa i ciasteczka żurawinowe
Przerwa kawowa w Wojnowie
– bus café
Kolacja w Rucianem-Nidzie
– zimne zakąski
– zupa grzybowa
– filet rybny w sosie śmietanowo – porowym, ziemniaki, surówka
– kruche babeczki z jagodami
– woda, kawa lub herbata
Hotel nad jeziorem
w Rucianem-Nidzie
Dzień 5
SPŁYW TRATWAMI PO BIEBRZY
Co robiliśmy…
– spływaliśmy tratwami po Biebrzy
– grillowaliśmy polską kiełbasę
– degustowaliśmy swojskie wędliny
– spacerowaliśmy po biebrzańskich mokradłach
– podziwialiśmy zachód Słońca nad jeziorem
Śniadanie w hotelu
– bufet
Lunch na tratwach
– kiełbasa z grilla, swojskie wędliny
– kawa, herbata, ciasteczka
Przerwa kawowa w Parku Narodowym
– bus café
Kolacja w Rucianem-Nidzie
– zimne zakąski
– rosół z domowym makaronem
– roladki wieprzowe faszerowane grzybami, ziemniaki, surówki
– ciasta domowe
– woda, kawa lub herbata
Dzień 6
MAZURSKIE SAFARI, WILCZY SZANIEC, ŚWIĘTA LIPKA
Co robiliśmy…
– karmiliśmy zwierzaki
– zwiedzaliśmy główną kwaterę Hitlera
– słuchaliśmy koncertu organowego w
Świętej Lipce
– nocowaliśmy na zamku
Nocleg na Zamku w Reszlu
Śniadanie w hotelu
– bufet
Lunch w Mikołajkach
– pierogi ze szczupakiem i boczkiem
– kawa, herbata, sok
– naleśniki z powidłami i bitą śmietaną
Przerwa kawowa w Wilczym Szańcu
– ciasto czekoladowe, kawa
Kolacja na Zamku w Reszlu
– żurek z białą kiełbasą i jajkiem
– udo kaczki pieczone z jabłkami z kopytkami i żurawiną
– śliwki “pod pierzynką" z brandy
– woda, kawa lub herbata
Dzień 7
RESZEL, LIDZBARK WARMIŃSKI
WIZYTA U BABEK ZIELAREK
Co robiliśmy…
– zdobyliśmy wieżę na Zamku w Reszlu
– spacerowaliśmy po Reszelu
– odwiedziliśmy Lidzbark Warmiński
– jedliśmy na Zamku w Lidzbarku
– uczyliśmy się o ziołach od Babek Zielarek
– degustowaliśmy zupę z pokrzyw przygotowaną na ognisku
– wyłoniliśmy mistrzynię w rzucie kaloszem do celu
– degustowaliśmy nalewki i potrawy wegetariańskie nad samym jeziorem
– podziwialiśmy warmińskie krajobrazy
– oglądaliśmy ziołowy ogródek
– biesiadowaliśmy do wieczora
– popijaliśmy nalewki
– smakowaliśmy warmińską kuchnię
– nocowaliśmy w agroturystykach u gospodarzy